Przesyłki dostarcza kurier
BIO Ryż czerwony 500g
EKOGRAM ZIELONKI
Produkt rolnictwa ekologicznego
Dlaczego warto wybierac produkty BIO?
Żywność ekologiczna zwana powszechnie „BIO” jest wytwarzana wyłącznie metodami naturalnymi. Jej produkcja odbywa się bez użycia wszelkich pestycydów, nawozów sztucznych, syntetycznych środków ochrony roślin, a także antybiotyków, hormonów wzrostu i genetycznie modyfikowanych organizmów. Unia Europejska gwarantuje wiarygodność produktów pochodzących z gospodarstw ekologicznych, niezależnie od miejsca wytworzenia tych produktów i zapewnia precyzyjne ich etykietowanie. Na etykiecie produktu znajduje się kod jednostki certyfikującej.
ŻYWNOŚĆ EKOLOGICZNA = WYŻSZY STANDARD = LEPSZY SMAK = ZDROWIE DLA CIEBIE I TWOICH BLISKICH
Ryż niepolerowany, średnioziarnisty o charakterystycznej czerwonej łupinie. Podobnie jak ryż czarny, jest bardziej kleisty od pozostałych odmian. Jest powszechnym składnikiem diety w Tajlandii i na Filipinach. Mimo iż znany był już w starożytności, z biegiem lat wiedza na temat jego korzystnych właściwości została praktycznie zapomniana. Odkryty na nowo dopiero dzięki indyjskim joginom, którzy uznają go za pokarm sprzyjający zarówno zdrowiu jak i rozwojowi duchownemu. Co ciekawe uprawiany jest nie tylko na terenie Azji, ale i w Europie, a dokładniej we Włoszech. Ryż czerwony jest minimalnie przetworzony, aby zachować więcej naturalnego włókna i utrzymać zawartość witamin oraz składników mineralnych pierwotnego ziarna.
Wśród znawców ceniony przede wszystkim za niepowtarzalny smak i działanie zdrowotne. Korzystnie oddziałuje nie tylko na pracę serca, ale także na barwę skóry i wzrok. Zgodnie z tradycyjną medycyną indyjską, czerwony ryż pomaga również w leczeniu duszności, gorączki, kaszlu oraz zatruć.
Poprawia witalność organizmu oraz wspomaga jego odporność. Likwiduje pieczenie, pobudza czynności trawienne i zwiększa produkcję tkanki rozrodczej. Jest bardzo lekkostrawny.
Korzyści płynące ze spożywania ryżu czerwonego:
- stabilizuje poziom hormonów
- wspomaga metabolizm
- pomaga w odbudowie mięśni
- obniża ciśnienie krwi
- chroni wątrobę i usuwa z organizmu metale ciężkie
- wspomaga system odpornościowy
- wzmacnia wzrok
Gotowanie:
Dokładnie wypłukać ryż zimną wodą. 1 szklankę ryżu czerwonego zalać 4 szklankami wody. Gotować przez 25 do 30 minut, mieszając od czasu do czasu. Po uzyskaniu odpowiedniej miękkości, odcedzić i opłukać wodą. Można dodać niewielką ilość soli, pieprzu oraz oleju kokosowego, ewentualnie masła. Ma orzechowy smak i miękką konsystencję. Dobrze komponuje się z większości mięs i warzyw, a także sałatek.
Producent: EKOGRAM ZIELONKI
Waga: 500g
Termin przydatności: 08/2014
Produkt pochodzący z upraw ekologicznych, objęty certyfikatem: PL-EKO-03.