Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Cukinia kulista Tondo Chiaro Di Nizza

26-01-2012, 10:45
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Cena kup teraz: 1.80 zł      Najwyzsza cena licytacji: 1.80 zł     
Użytkownik frezja36
numer aukcji: 2066310203
Miejscowość Internet
Kupiono sztuk: 2    Licytowało: 2    Wyświetleń: 24   
Koniec: 28-01-2012 21:25:00
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Przedmiotem aukcji jest zestaw 8 nasion cukinii kulistej Tondo Chiaro Di Nizza

Cukinia kulista Tondo Chiaro Di Nizza jest wyjątkowo plenna. Odmiana wczesna, pokrój rośliny krzaczasty. Owoce wielkości średniej pomarańczy, jasnozielone, marmurkowate. Miąższ biały, jędrny, soczysty, bardzo smaczny. Im częściej owoce są zrywane, tym więcej się ich na roślinie zawiązuje.
Cukinia kulista, ze względu na swój kształt, idealnie nadaje się do faszerowania, do sporządzania wszelkich zapiekanek. Dłuższe cukinie, zapiekane, przy przenoszeniu na talerz zwykle się deformują, co psuje efekt wizualny. Owoce kuliste pozostają w niezmienionym kształcie. Jest bardzo smaczna i zdrowa spożywana na surowo w formie różnych sałatek. Wspaniale smakuje grilowana lub smażona na oliwie z oliwek.
Owoce nie kumulują metali ciężkich, cukinia może więc być uprawiana w bardziej zanieczyszczonych rejonach Polski. Może być uprawiana w donicy na balkonie.

Zapraszam na inne moje aukcje z nasionami.
Kupując u mnie tylko raz płacisz za przesyłkę.
Nasiona pochodzą ze sprawdzonych, zagranicznych farm nasiennych.


Cukinia w cieście piwnym

· 3 młode cukinie
· 2 jajka
· 1/2 szklanki piwa
· 1/2 szklanki mleka
· 3-4 łyżki mąki
· olej
· ser żółty
· sól, pieprz

Cukinię kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. Przygotowujemy ciasto naleśnikowe: do miski wbijamy jajka, dodajemy powoli mąkę i mleko, na końcu piwo. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dodajemy nieco mąki. Plastry maczamy w cieście i kładziemy na rozgrzany olej. Gdy ciasto będzie zrumienione przewracamy plastry. Każdy solimy i pieprzymy, następnie kładziemy po plasterku sera. Przykrywamy do chwili, gdy ser się rozpuści. Podajemy gorące z sałatką z pomidorów, wspaniale smakuje z dodatkiem rukoli i czosnku.