Drożdże winiarskie
TOKAY
BIOWIN
Przedmiotem aukcji są drożdże winne tokay lub pozostałe gatunki drożdży:
- tokay
- burgund
- bordeaux
- sherry
- portwein
- sauternes
- uniwersalne
- malaga
- medera
(Przy zakupie proszę w miejscu ‘Wiadomość dla Sprzedającego’ wpisać nazwę/y drożdży, jakie mają zostać wysłane. Jeśli wiadomość taka nie zostanie dodana, zostaną wysłane domyślne drożdże, czyli tokay)
W ofercie posiadamy wszystkie gatunki drożdży winiarskich firmy Biowin.
Jedno opakowanie wystarcza do zaszczepiania 25 litrów nastawu.
Poniżej w tabelce przedstawione zostały zalecane gatunki drożdży dla poszczególnych owoców i rodzaju wina:
Owoc | Wytrawne i półwytrawne (10 - 12 %) | Półslodkie i słodkie (13 - 15 %) |
Agrest | uniwersalne, sauternes | tokay, sherry, madera |
Aronia | uniwersalne, sauternes | burgund, malaga |
Czarny bez | uniwersalne, bordeaux | burgund, portwein |
Dzika róża | uniwersalne, sauternes | tokay, sherry |
Głóg | uniwersalne, sauternes | tokay, schery |
Gruszki | uniwersalne, sauternes | tokay, madera |
Jabłka | uniwersalne, sauternes | tokay, sherry |
Jeżyny | bordeaux, uniwersalne | burgund, portwein |
Maliny | uniwersalne, sauternes | burgund, madera |
Porzeczki biala | bordeaux, uniwersalne | tokay, sherry |
Porzeczki czarne | bordeaux, uniwersalne | burgund, portwein |
Porzeczka czerwona | bordeaux, uniwersalne | burgund, madera |
Śliwki | uniwersalne, sauternes | burgund, tokay |
Tarnina | bordeaux | burgund |
Truskawki | uniwersalne, sauternes | tokay, madera |
Wiśnia | bordeaux, uniwersalne | burgund, portwein |
Winogr. białe | uniwersalne, sauternes | tokay, sherry |
Winogr. czerwone | bordeaux, uniwersalne | burgund, portwein, malaga |
Sposób przygotowania szczepionki drożdży:
- Do butelki o pojemności ok. 1 L. dodać: 150 ml doku lub 200 g rozdrobnionych owoców, 300 ml wody, 2 małe łyżeczki cukru oraz szczyptę pożywki
- Zakryć butelkę czopem z waty
- całość pasteryzować 30-40 min.
- Odstawić butelkę do wystudzenia
- Wstrząsnąć drożdże winiarskie i całą zawartość torebki wlać do butelki
- Pozostawić w ciepłym miejscu (26o C) na 48 godzin.
- Gotowa szczepionka charakteryzuje się obfitą pianą, powstałą w skutek intensywnego wydzialania dwutlenku węga przez rozmnożone drożdże.
- Tak przygotowaną szczepionką zaszczepić moszcz.