Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Efektywne mikroorganizmy EM-AKTYWNY 20 L NA 1ha

01-08-2012, 1:34
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 133 zł      Najwyzsza cena licytacji: 133 zł     
Użytkownik Zen-Szen
numer aukcji: 2402441955
Miejscowość Fajsławice
Kupiono sztuk: 1    Licytowało: 1    Wyświetleń: 210   
Koniec: 06-07-2012 17:27:05
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha





 EM-Naturalnie Aktywny  przygotowany do użycia  +książeczka o stosowaniu EM pojemność 20 litry  EM-A aktywny
 
Mamy też  gotowy aktywny EM-ogród  w cenie 34 zł/litr
oraz gotowy EM-5 w cenie 50zł/litr
 

dostawa  tylko 16zł
przy zamówieniu  telefonicznym  602 622  328 - może być gratis , lub e-mailem: [zasłonięte]@wp.pl   + ewentualne pobranie

Najlepiej stosować pod  uprawy wiosenne  w dawce 40 l na ha.  Wymieszać z glebą, to daje najlepsze efekty. + oprysk dolistny w czasie wegetacji około 10l/ha+EM-5; 1-2 litry ( 50 z ł litr).


Stosując wysokie nawożenie organiczne nie zawsze osiąga się zakładane rezultaty. Spowodowane jest to tym, że mikroflora gleby albo jest zbyt uboga i wówczas następuje szybka mineralizacja, albo ziemia jest tak zdegradowana, że dominujące w niej kultury mikroorganizmów powodują rozkład gnilny wprowadzanej substancji organicznej. Zmienić to mogą Efektywne Mikroorganizmy dzięki którym powstaje w bardzo krótkim czasie próchnica z każdego materiału organicznego znajdującego się w glebie.

Efektywne Mikroorganizmy wprowadzone do gleby przywracają pierwotne zdolności samoregulacji, które w wyniku intensywnej uprawy roli zostały zatracone. Należy pamiętać, że zawartość próchnicy w glebie jest głównym czynnikiem wpływającym na jej naturalną żyzność.

1.     Efektywne Mikroorganizmy przywracają naturalną żyzność gleby poprzez;

-         tworzenie struktury gruzełkowatej

-         udostępnianie niedostępnych dla roślin makro i mikroelementów

-         wypierania zagniwania na rzecz fermentacji

-         przyspieszanie humifikacji masy organicznej znajdującej się w glebie

-         wzmacnianie naturalnej odporności (immunologia) roślin

-         wypieranie a następnie likwidację patogenów i szkodników

-         dezynfekcję gleby

-   rozkład trucizn łącznie z pestycydami

-          produkcja antybiotyków i innych bioaktywnych składników

-         likwidację podeszwy płużnej

-         regulację stosunków powietrzno-wodnych i tym samym zwiększenie pojemności wodnej gleby

-         neutralizację skutków suszy

-         optymalizację stosunku węgla do azotu

-         równe, szybkie, silne kiełkowanie po zaprawieniu materiału siewnego i nasadzeniowego,

-         poprawa korzenienia się roślin,

-         zwiększenie odporności na suszę, patogeny i szkodniki,

-         silniejszy wzrost i wigor,

-         obfite kwitnienie i zawiązywanie owoców,

-         wyższe i zdrowsze plony,

-         poprawa wyglądu, zapachu i smaku,

-         niższe nakłady (ograniczenie stosowania nawozów sztucznych,

-         chemicznych środków ochrony roślin i chemicznych zapraw.

 

 

Najszybciej obserwowaną zmianą  jest poprawa struktury gleby, która staje się gruzełkowatą. W wyniku procesów zachodzących w glebie zostają udostępniane trudno przyswajalne dla roślin związki mineralne. Zahamowane zostają procesy gnilne a przemiany zachodzą w formie fermentacji, przyspieszając humifikację materii organicznej. Substancje wytwarzane w procesach metabolizmu mikroorganizmów dezynfekują glebę hamując rozwój szkodliwych organizmów
i wzmacniają rośliny. Zmiana mikroflory glebowej prowadzi do ograniczenia ilości patogenów glebowych (zarówno grzybów chorobotwórczych jak i szkodników) i odradzania życia biologicznego

Gleba zdrowieje. Rośliny mają coraz silniejszy system korzeniowy. Po obumarciu roślin mikroorganizmy rozkładają korzenie rozluźniając glebę. W miejsce korzeni tworzy się naturalny system kapilar. Zwiększa to pojemność wodną powodując lepsze magazynowanie wody. Ma to szczególnie znaczenie podczas ulewnego deszczu. Gleba o wysokiej zawartości próchnicy i gruzełkowatej strukturze pochłania wodę i nie pozwala aby woda wymywała jej wierzchnią żyzną warstwę. Gleba taka nie ma tendencji do zlewania i zasklepiania się. Zanika podeszwa płużna. Głębokość orki powinna być jak najpłytsza. Powinniśmy ją stosować tylko wtedy gdy jest do przykrycia materia organiczna. Najkorzystniejsze są uprawki powierzchniowe.

Efektywne Mikroorganizmy przywracają dominację mikroorganizmów pożytecznych, regenerujących siłę rodną gleby. Taka gleba nabiera lepszych cech. Pożyteczne mikroorganizmy optymalizują procesy przemiany materii, udostępniania związków mineralnych, witamin, enzymów i hormonów. Zmniejszają potrzebę ewentualnego nawadniania.

Technologia Efektywnych Mikroorganizmów ma zastosowanie w:

 

 

 

 

1. W ochronie środowiska
 * rewitalizacja wody
 * oczyszczanie akwenów i cieków wodnych
 * oczyszczanie powietrza
 * zapobieganie zjawiskom epidemiologicznych po  powodziach, podtopieniach, zatruciu gleby
  
 
2. W rolnictwie
- regeneracja gleb
- produkcja roślinna
- produkcja zwierzęca
- przemysł rolno-spożywczy
- przechowalnictwo - warzywa, owoce, etc.
  
 
3. W gospodarstwie domowym
dom - utrzymanie czystości bez chemii
ogród przydomowy
szambo - likwidacja smrodu
oczyszczalnia ścieków - rozkład masy organicznej
warzywniak

 

 

1 Czym są Efektywne Mikroorganizmy

Zjawisko EM można definiować na dwa sposoby: jako występującą w przyrodzie różnorodność efektywnych mikroorganizmów odpowiedzialnych za równowagę biologiczną ekosytemu lub jako naśladujące i wzmacniające to współdziałanie, mieszane hodowle kultur bakeryjnych, wprowadzane do agro lub eko- systemu w celu przyspieszenia procesów jego biologicznej regeneracji np. procesów prochnicotwórczych w glebie.

2. Gdzie narodziła się technologia EM?

Naukowcy zajmujący się problemami rolnictwa od dziesiątków lat dyskutowali na temat zaszczepiania gleby pożytecznymi mikroorganizmami w celu stworzenia korzystniejszego środowiska mikrobiologicznego do uprawy roślin. Jednakże sama technologia i jej praktyczne zastosowanie zostały opracowane przez Prof.Teruo Higę z Uniwersytetu Ryukyus w Okinawie (Japonia).

 
3. Czy receptury preparatów EM zawierają egzotyczne lub genetycznie modyfikowane gatunki mikroorganizmów?

Nie, receptury EM nie zawierają egzotycznych ani modyfikowanych genetycznie gatunków mikroorganizmów, a jedynie te, które występują naturalnie w danym środowisku na kuli ziemskiej.

4. Skoro receptury preparatów EM zawierają tylko te gatunki mikroorganizmów, które naturalnie występują w danym środowisku, w czym tkwi tajemnica ich skuteczności?

Skuteczność EM opiera się na działaniu mikroorganizmów, które mogą koegzystować w mieszanych hodowlach i są ze sobą fizjologicznie kompatybilne. Gdy takie mieszane hodowle są wszczepiane z powrotem do ich naturalnego �rodowiska, okazuje się, że pożyteczne działanie składających się na nie szczepów, jest znacznie wzmocnione dzięki efektowi synergii.

5.Jakie mikroorganizmy są zawarte w preparatach EM?

Preparaty EM zawierają mieszankę różnych koegzystujących ze sobą mikroorganizmów. Główne rodziny to: bakterie kwasu mlekowego, bakterie fotosyntetyzujące i drożdże.

6.Co osiągamy stosując EM w uprawach rolniczych?

Udokumentowane doświadczenia naukowe dowodzą, że kultury EM potrafią:
niwelować pochodzące z gleby patogeny;

przyspieszać rozkład odpadków i szczątków organicznych;

zwiększać dostępność odżywczych składników mineralnych i przydatnych związków organicznych;

zwiększać aktywność pożytecznych mikroorganizmów;

wiązać azot atmosferyczny;

zmniejszać potrzebę stosowania nawozów sztucznych i pestycydów.

Kultury EM w pewien sposób naśladują efekt płodozmianu, który polega na przemiennej uprawie różnych gatunków roślin na danym obszarze, co owocuje regeneracją kultur pożytecznych mikroorganizmów żyjących w glebie.

7.Czy kultury EM są w stanie poprawić jakość odpadków organicznych?

Tak,- kultury EM są używane z dobrym skutkiem do szczepienia odpadków zarówno w gospodarstwach rolnych jak i w miastach. Likwidują one nieprzyjemne zapachy i przyspieszają procesy oczyszczania ścieków. Z sukcesem stosuje się kultury EM jako szczepionkę w kompostowaniu różnorakich odpadków organicznych.

8. Czy kultury EM działają w każdym typie gleby i przy uprawie wszystkich gatunków roślin?

Badania nad zastosowaniem EM zostały przeprowadzone na wielu różnych typach gleb i roślin, w bardzo zróżnicowanych warunkach ekologiczno-rolniczych. Rezultaty wykazały, że w większości przypadków użycie preparatów EM dało pozytywne rezultaty. Przy czym należy pamiętać, że proces regeneracji gleb jest procesem długotrwałym i może trwać kilka okresów wegetacyjnych.

9. Czy technologia EM może być uważana za substytut innych metod gospodarowania glebą?

Nie, EM nie jest substytutem innych metod gospodarowania glebą. Ta technologia wspomaga opymalizowanie najlepszych metod gospodarowania glebą, takich jak płodozmian, użycie organicznych ulepszaczy, uprawa konserwująca, recykling resztek plonów i biokontrola szkodników. Poprzez właściwe stosowanie preparatów EM można znacząco wzmocnić pożyteczne efekty powyższych działań. Dzięki użyciu technologii EM poprawia się wielkość i jakość plonów, żyzność i produktywność gleby oraz zmniejsza się potrzeba stosowania nawozów sztucznych i pestycydów.

10.Czy technologia EM posiada atesty dopuszczające jej użycie w uprawach organicznych?

Szczepionki mikrobiologiczne zazwyczaj znajdują się na listach preparatów dopuszczonych do użytku przez organy atestujące - IUNG Puławy, PZH, ma dopuszczenie do stosowanie w rolnictwie ekologicznym EM jest międzynarodową marką i wszystkie produkty spod tego znaku posiadają stosowne certyfikaty

 INNE NASZE AUKCJE

Efektywne mikroorganizmy EM-AKTYWNY 20 L NA 1ha