Waga: 100g
Kraj pochodzenia: Indie
Certyfikacja Fairtrade: FLO-CERT
Certyfikacja ekologiczna: Demeter
Inne: eleganckie opakowanie - puszka
Hampstead English Breakfast to uważnie zmieszane herbaty z północnych Indii tworzące wyrazisty napar ogłębokim aromacie. Londyńczycy uwielbiają ją z odrobiną mleka. Doskonała na rozpoczęcie aktywnego dnia.
Herbaty Hampsteadsą uprawiane na
plantacji w Makaibari. Plantacja mieszczącasię w Darjeeling (północno -
wschodnie Indie) to 125 lattradycji w uprawie herbaty. Jest to też
pierwsza biodynamiczna plantacja herbaty na świecie.
Wszystkie herbaty posiadają certyfikat Demeter,
który jest najwyższym standardem zrównoważonego rolnictwa. Biodynamika,
często zwana uprawą „ekologiczną plus”, obejmuje aktywne techniki uprawy
takie jak integracja hodowli zwierząt i roślin poprzez rygorystyczną
produkcję kompostu. Wszystko co jest używane na plantacji pochodzi z
niej samej – dzięki temu uprawa jest zrównoważona, zdrowa i przebiega w
harmonii z naturą. Wszystkie produkty Hampstead są oznaczone logiem
Demeter, które gwarantuje, że pochodzą z biodynamicznej uprawy.
Czarne, zielone ibiałe herbaty Hampstead
produkowane są według tradycyjnych metod.Z krzewów zbierane są ręcznie
tylko dwa listki i pączek wprzeciągu 8 miesięcy od marca do listopada.
Listki podlegająnastępnie fermentacji aby otrzymać herbatę czarną lub są
parzoneaby otrzymać herbatę zieloną. W ostatnim etapie listki są
zwijanei suszone.
Powstała w tensposób skręcona, wysuszona herbata
jest sortowana wzależności od rozmiaru liści i ich klasy. Nasza herbata
składającasię w 70% z całych liści i w 30% z herbacianego pyłu,
zostałastworzona na najwyższą półkę, gdzie wyśmienity i subtelnysmak
jest doceniany i poszukiwany.
Dla porównania: typowe herbaty CTC (crush, tear, curl),
są zbierane i obrabiane mechanicznie. Końcowy produkt zawiera w
herbacianej torebce 90% pyłu. W tego rodzaju produktach mniejszy nacisk
kładzie się na smak i aromat naparu. W herbatach produkowanych na rynek
masowy producenci skupiaj się bardziej na kolorze naparu i szybkości
jego przyrządzenia.