Książka stanowi bogaty przegląd dorobku naukowego w skali ogólnoświatowej w zupełnie nowej dziedzinie nauki - inżynierii biochemicznej.
W książce jest podana charakterystyka materiału biologicznego oraz mechanizm i kinetyka procesów fermentacyjnych. Są opisane zagadnienia związane z napowietrzaniem i mieszaniem płynów fermentacyjnych, metody intensyfikacji procesów fermentacyjnych, okresowych i ciągłych, zagadnienia powiększania skali produkcji, wyjaławiania powietrza, pożywek, wyodrębniania gotowego produktu oraz jest podany przegląd operacji prowadzonych w warunkach jałowych w zakresie pomiarów i kontroli urządzeń oraz procesów fermentacyjnych.
Książka jest przeznaczona dla inżynierów, biochemików i mikrobiologów zainteresowanych zagadnieniami inżynierii biochemicznej. Jest książką pomocniczą dla studentów specjalizujących się w zakresie chemii spożywczej. Może być również wykorzystana przez studentów innych wydziałów Politechnik i Wyższych Szkół Rolniczych
SPIS ROZDZIAŁÓW :
Rozdział 1. Wstęp
Rozdział 2. Charakterystyka materiału biologicznego
Rozdział 3. Mechanizmrec procesów fermentacyjnych
Rozdział 4. Kinetyka
Rozdział 5. ;Fermentacja ciągła
Rozdział 6. Napowietrzanie i mieszanie
Rozdział 7. Powiększanie skali
Rozdział 8. Przenoszenie 'wyników hodowli w skali laboratoryjnej na skalę przemysłową
Rozdział 9. Wyjaławianie pożywek..
Rozdział 10. Wyjaławianie powietrza
Rozdział 11. Projektowanie aparatury w warunkach jałowych
Rozdział 12. Aparatura pomiarowa _i regulacyjna
Rozdział 13. Wyodrębnianie produktów fermentacji
Rozdział 14. Enzymy unieruchomione
|