Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

KARDAMON CARDAMON - SADZONKA W DONICZCE NA PARAPET

18-01-2012, 3:40
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Użytkownik eko-natura
numer aukcji: 2050313923
Miejscowość Sprzedaż wysyłkowa
Wyświetleń: 15   
Koniec: 12-01-2012 18:57:59
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha


KARDAMON

 

Przedmiotem aukcji jest piękna sadzonka kardamonu – ze zdjęcia miniaturkowego.

 

 

 

UWAGA- jest to oferta jedyna na Allegro !!

Posiadam jedynie kilka okazów tej wspaniałości.

 

 


Drzewo Kardamonowe stanowi około 50 gatunków drzew z rodziny wawrzynowatych, występujących w południowo-wschodniej Azji i Australii. Kardamon jest korą kardamonowca. Wiecznie zielone drzewo kardamonowe osiąga wysokość do 10 metrów. Rośnie na suchych tropikalnych obszarach leśnych. Jego duże, podłużne, mocno żyłkowane młode liście są często czerwone, lśniące. Kwiaty i małe owoce są niepozorne. Wszystkie części rośliny wydają charakterystyczną woń. Największymi producentami kardamonu są: Sri Lanka, Indie, Brazylia, Indonezja, kraje Karaibskie i kraje leżące na Oceanie Indyjskim.

 

 

 

Najwyższą jakość ma kardamon ze Sri Lanki.
Właściwości

 


Najważniejszym składnikiem kardamonu są olejki lotne, garbniki, żywice, śluzy, skrobia.

 


Zastosowanie
Kardamon ma przyjemny, słodkawy, korzenny zapach i smak. W kuchni znakomicie nadaje się do dań słodkich jak również pikantnych. Stosuje się do jagnięciny, do dań z ryżu, kompotów, zwłaszcza z gruszek, do deserów, kołaczy miodowych, szarlotek, ciast orzechowych, biszkoptów, pączków smażonych w tłuszczu, herbaty, ponczu, wina grzanego, piwa grzanego. Przyprawa ta jest lubiana i powszechnie wykorzystywana w gastronomii. Kardamonem przyprawia się kompoty, soki owocowe, wina grzane oraz inne napoje. Znajduje zastosowanie także w kuchni indyjskiej i chińskiej.

 

 

 

Zapach kardamonu pochodzi od olejku kardamonowego, którego ilość w surowcu waha się od 1 do 4%. Z liści i gałęzi kardamonowca destyluje się gęsty, płynny, ostro pachnący olejek kardamonowy, stosowany w przemyśle perfumeryjnym. W medycynie ludowej jest stosowany przy przeziębieniach, w stanach ogólnego osłabienia, bólach mięśni, biegunce, impotencji, chorobach skóry, zakłóceniach rytmu serca oraz w chorobach kobiecych. Wchodzi w skład curry. Kardamon to prawdopodobnie najstarsza przyprawa świata. Roślina ta pochodzi z Chin i już 2700 lat p.n.e. znalazła się wzmianka o niej w chińskiej księdze zielarskiej.Egipcjanie importowali kardamon z Chin 2000 lat p.n.e..