Kaseopur Special
Preparat kazeiny do bezpośredniego użytku
OPIS
KASEOPUR SPECIAL to preparat makroporowaty na bazie kazeiny, łatwo tworzący zawiesinę, wydajny, dający delikatny, wybiórczy efekt klarowania. Nie powoduje zmian w parametrach służących do analizy win, ale umożliwia delikatne modyfikacje sensoryczne, np. koloru, przejrzystości, zapachu i smaku.
ZASTOSOWANE W WINIARSTWIE
Nowe technologie produkcji win, takie jak zmechanizowany zbiór, zastosowanie wielokrotnego prasowania i wyciskania, powodują większe uwalnianie trudnych do wyeliminowania tanin w gotowym winie, które w miarę dojrzewania wina w butelce, wzmacniają złe wrażenia sensoryczne.
KASEOPUR SPECIAL eliminuje podobne problemy i może zostać dodany bezpośrednio do wina bez uprzedniego rozpuszczenia.
KASEOPUR SPECIAL nie potrzebuje dodatkowych składników wspomagających filtrację i nie wywołuje wzrostu ciśnienia. Zapewnia dobry efekt filtracji oraz otrzymanie klarownych przesączy.
KASEOPUR SPECIAL posiada następujące zalety:
- nie wywiera negatywnego wpływu na ekstrakt zapachowy;
- dokonuje adsorpcji substancji powodujących kwaskowatość octową (winogrona zamrożone, zaatakowane przez szarą pleśń lub niedojrzałe), kiedy dozwolona przez prawo zawartość kwasowości lotnej nie zostaje przekroczona;
- dokonuje adsorpcji substancji, których obecność powoduje podwyższone zapotrzebowanie na SO2;
- w niektórych przypadkach dokonuje adsorpcji substancji koloryzujących zawartych w winie czerwonym;
- dokonuje adsorpcji tanin, które wzmacniają złe wrażenia sensoryczne.
DOZOWANIE I SPOSÓB UŻYCIA
KASEOPUR SPECIAL polecany jest do harmonizacji wina, zwłaszcza pod koniec, przed zabutelkowaniem.
Zalecana ilość to 5-60 g/hl. Można użyć większej ilości po przeprowadzeniu wstępnych testów. W większości przypadków wina, do których zastosowano KASEOPUR SPECIAL, powinny zostać przelane. Dodać KASEOPUR SPECIAL bezpośrednio do kadzi, bez uprzedniego rozpuszczenia, energicznie mieszając. Mieszać przez około 20-30 minut, aby uzyskać jednorodny roztwór. Następnie dekantować przez 2-3 godziny, potem znów mieszać przez 20-30 minut i zostawić na całą noc.Działania mające na celu stabilizację klarowania powinny zostać przeprowadzone po zastosowaniu KASEOPUR SPECIAL. Efekty działania produktu powinny być widoczne natychmiast po zakończeniu filtracji.
PAKOWANIE I PRZECHOWYWANIE
Worki po 1 kg.
Przechowywać w ciepłym miejscu z dala od zapachów i wilgoci. Po użyciu natychmiast hermetycznie zamknąć otwarte opakowania.