Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

KSYLITOL Fiński Cukier Brzozowy DANISCO 9KG KURIER

23-01-2012, 10:15
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 269 zł     
Użytkownik olena9ola
numer aukcji: 2038519903
Miejscowość Bielsko-Biała
Wyświetleń: 20   
Koniec: 19-01-2012 10:58:28
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

BIO AGE PHARMACY KSYLITOL

9000 g


 

Ksylitol (alkohol cukrowy) jest to cukier pochodzenia naturalnego pozyskiwany najczęściej z brzozy.

Ksylitol jest głównie przeznaczony dla osób, które z różnych względów nie mogą, nie powinny (osoby odchudzające się, chorzy na cukrzycę, grzybicę) bądź nie chcą używać cukru.

Jest naturalnym słodzikiem o barwie, konsystencji i smaku cukru, ale działającym na organizm z zupełnie odwrotnym skutkiem. Zawiera o 40% kalorii mniej niż cukier, zmniejsza łaknienie na słodycze. U stosujących dietę ksylitol pozwala na łatwą kontrolę wagi ciała. Spowalnia opróżnianie żołądka, co wzmacnia poczucie sytości, w ten sposób redukuje ogólne spożycie pokarmów.

Jeśli optycznie porównamy ksylitol ze zwykłym cukrem praktycznie nie zauważymy różnicy, ale w działaniu to dwa przeciwieństwa. Ksylitol nie fermentuje w przewodzie pokarmowym tak jak glukoza, fruktoza czy sacharoza. Podobnie jak cukier może być stosowany do przeróbki w wysokich temperaturach.

Ksylitol wytarza w organizmie odczyn zasadowy, a więc wskazany jest przy:
-próchnicy zębów i chorobach dziąseł, np. paradontozie
suchości w ustach (stymuluje wydzielanie śliny)
zapaleniu ucha środkowego
przeciwdziała tworzeniu się bakterii gnilnych
przy infekcjach górnych dróg oddechowych (tj. katar, infekcja gardła, zatok) – działanie antybakteryjne
stosowany jako środek zapobiegawczy przeciw bakteryjnemu zakażeniu płuc i oskrzeli u chorych na mukowisdydozę
przyjazny przy nadkwasocie żołądka, alergii, astmie
likwiduje niemiły zapach z ust

Ksylitol jest powoli przetwarzany w organizmie z minimalnym udziałem insuliny, wskutek czego posiada ponad 14 x niższy indeks glikemiczny od glukozy i dziewięciokrotnie niższy od cukru rafinowanego (sacharozy). Dzięki temu jest bardzo bezpieczny dla diabetyków. Utrzymując niski poziom insuliny, przeciwdziała procesom przedwczesnego starzenia. Indeks glikemiczny (IG) - 8.


Sposób użycia:
Dokładnie w taki sam sposób jak zwykły cukier. Zakres temperatur w jakich można stosować ksylitol jest szeroki- gotowanie, pieczenie, mrożenie. Tak więc używając ksylitolu możemy piec ciasta, ciasteczka, robić desery, lody itp.
Ksylitol można dodawać również do koktajli białkowych.
Możemy posłodzić dziecku herbatę będąc spokojnym o jego ząbki. Jeżeli uwielbiamy słodką kawę a jesteśmy na diecie ksylitol jest idealnym rozwiązaniem.
Ze względu na to, że organizm musi się przyzwyczaić do wytwarzania większej ilości enzymu trawiącego ksylitol należy stopniowo zwiększać dawkę dobową Ksylitolu (najlepiej zaczynać od ˝ łyżeczki do herbaty).
Spożycie w nadmiernych ilościach może mieć efekt przeczyszczający. Z tego powodu Ksylitolu najlepiej nie podawać dzieciom do 3-go roku życia (lub w bardzo małych ilościach). Naukowcy fińscy zalecają spożywanie do 40g (około 10 łyżeczek) ksylitolu dziennie.