Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Moringa oleifera olejnodajna nasiona na bakterie

07-11-2014, 9:22
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 10 zł     
Użytkownik gwiezdnymuzyk
numer aukcji: 4731492969
Miejscowość Łobez
Wyświetleń: 6   
Koniec: 07-11-2014 09:12:01

Dodatkowe informacje:
Stan: Nowy
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

                                                                                                                      

 

    Oferuję 50 nasion rośliny MORINGA OLEIFERA (moringa olejnodajna). Nasiona można jeść lub posadzić by wyrosło wspaniałe cudowne drzewko. 

Osobiście jestem fanatykiem nasion tej rośliny. Jest to jedna z najsilniejszych medycznie roślin z jaką miałem do czynienia. Jeśli ktoś chce zjeść nasiona to musi wyjąć je z łupinki. Jedno nasiono powoduje zmniejszenia kataru, kaszlu, bólu gardła, bólu zębów itp. Mają właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne i antybiotyczne. Dziennie nie powinno się jeść więcej niż 4 nasiona dziennie (aczkolwiek inne źródła mówią o 12) maksymalnie 2 na raz. Nasiona mają smak raczej nie przyjemny, ale najczęściej słodko-dziwny. Nasiona powodują też poprawienie samopoczucia, zmniejszenie łaknienia (wspomagają odchudzanie). Mają mnóstwo różnych witamin, żelaza, aminokwasów, omega 3 i wiele wiele innych korzystnych substancji - więcej niż popularne europejskie rośliny.  Nasion moringi nie powinny jeść kobiety w ciąży(mogą wywoływać poronienia). Jeśli ktoś chciałby spożywać nasiona, zalecam żucie ich po lekkim nadgryzieniu i trzymać jak najdłużej w jamie ustnej.  

 

 

 

nasiono pojedyncze

    

nasiona w łupinkach:

 

 

 

Bardzo dobry artykuł o nasionach moringi ENG:

 

http://www.moringawealthandhealth.com/2013/06/how-to-take-moringa-seeds-for-best.html

 

z sieci:

 

Moringa olejodajna (drzewo chrzanowe) to gatunek drzewa tropikalnego z rodziny moringowatych (moringaceae). To szybko rosnące drzewo może osiągnąć w pierwszym roku życia wys. od 5-8 m. Moringa to zrzucające liście małe krzewy z gruboszowatymi, w kształcie buraka bulwiaste korzenie; zwane są też flaszowcami z powodu zgrubiałych pni. Zawierają glukozynolany, które pachną gryząco i piekąco chrzanem, stąd nazwa. W czasach kolonizacji Indii Anglicy używali je jako substytut chrzanu. Drzewo chrzanowe pochodzi z regionu Himalajów w płn.-zach. Indiach i od wieków kultywowane. Rośnie też w tropikach i subtropikach, przede wszystkim w Afryce, na Półwyspie Arabskim, Azji płd.-wsch. i na Wyspach Karaibskich. W przeciwieństwie do Indii, we wsch. Afryce poleca się to drzewo ze wzg. na wysoką wartość odżywczą jego liści na niedożywienie i błędne odżywianie, ale też jako naturalny środek leczniczy w różnorodnych schorzeniach. Liście działają przeciwzapalnie. W Indiach konsumuje się sok z liści jako napój bogaty w witaminy. Nasza energia wzrasta, nasze ciało wzmacnia się, nasz system odpornościowy polepsza się a wielu chorobom można zapobiec i leczyć. Rozpuszczalna w wodzie guma z kory stosowana jest jako dezynfekująca impregnacja przy ranach.

Nauka udowodniła bogactwo składników odżywczych, które zawarte są w niepozornych liściach moringi. Mają dużą zawartość protein, są bogate w wit.A i C i potas, magnez, wapń, żelazo i sód. Udowodniono 18 z 20 aminokwasów, z czego 11 jest dla człowieka istotnych. Przykład: 100 gr liści moringi zawiera 6,780 mg wit. A ( marchew: 1, 890 mg), wit. C 220 mg (pomarańcza: 30 mg), potas 440 mg ( mleko: 120 mg), potas 259 mg ( banan: 88 mg), białka 6,7g (mleko : 3,2 g). Ponadto wit. D, kwas foliowy, wapń i żelazo. Te cenne składniki skłoniły niektóre państwa afrykańskie do propagowania drzewa chrzanowego jako substytutu mięsa. Liście moringi zaopatrują ciężarne kobiety w konieczne substancje odżywcze ważne dla zdrowia dziecka.

Matki karmiące doceniają działanie liści moringi, gdyż polepszają one jakość mleka i zwiększają jego ilość. Zawierają dodatkowo silne antyoksydanty, jak np. chlorofil, kwasy tłuszczowe omega 3 i aminokwasy i ponad 90 treściwych substancji odżywczych. Moringa nie daje skutków ubocznych i zalecana jest współcześnie w organicznej jakości. Niewielka ilość sproszkowanych nasion jest w stanie oczyścić wiele litrów wody, ponieważ łączy zawieszone cząstki stałe i dlatego też może być stosowana do oczyszczania wody pitnej. Zawarte w korzeniu alkaloidy, spirochinina i benzyloamina działają bakteriobójczo, dlatego ich zastosowanie jako antybiotyku jest obecnie testowane.