Oferuję 50 nasion rośliny MORINGA OLEIFERA (moringa olejnodajna). Nasiona można jeść lub posadzić by wyrosło wspaniałe cudowne drzewko.
Osobiście jestem fanatykiem nasion tej rośliny. Jest to jedna z najsilniejszych medycznie roślin z jaką miałem do czynienia. Jeśli ktoś chce zjeść nasiona to musi wyjąć je z łupinki. Jedno nasiono powoduje zmniejszenia kataru, kaszlu, bólu gardła, bólu zębów itp. Mają właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne i antybiotyczne. Dziennie nie powinno się jeść więcej niż 4 nasiona dziennie (aczkolwiek inne źródła mówią o 12) maksymalnie 2 na raz. Nasiona mają smak raczej nie przyjemny, ale najczęściej słodko-dziwny. Nasiona powodują też poprawienie samopoczucia, zmniejszenie łaknienia (wspomagają odchudzanie). Mają mnóstwo różnych witamin, żelaza, aminokwasów, omega 3 i wiele wiele innych korzystnych substancji - więcej niż popularne europejskie rośliny. Nasion moringi nie powinny jeść kobiety w ciąży(mogą wywoływać poronienia). Jeśli ktoś chciałby spożywać nasiona, zalecam żucie ich po lekkim nadgryzieniu i trzymać jak najdłużej w jamie ustnej.
nasiono pojedyncze
nasiona w łupinkach:
Bardzo dobry artykuł o nasionach moringi ENG:
http://www.moringawealthandhealth.com/2013/06/how-to-take-moringa-seeds-for-best.html
z sieci:
Moringa olejodajna (drzewo chrzanowe) to gatunek drzewa tropikalnego z rodziny moringowatych (moringaceae). To szybko rosnące drzewo może osiągnąć w pierwszym roku życia wys. od 5-8 m. Moringa to zrzucające liście małe krzewy z gruboszowatymi, w kształcie buraka bulwiaste korzenie; zwane są też flaszowcami z powodu zgrubiałych pni. Zawierają glukozynolany, które pachną gryząco i piekąco chrzanem, stąd nazwa. W czasach kolonizacji Indii Anglicy używali je jako substytut chrzanu. Drzewo chrzanowe pochodzi z regionu Himalajów w płn.-zach. Indiach i od wieków kultywowane. Rośnie też w tropikach i subtropikach, przede wszystkim w Afryce, na Półwyspie Arabskim, Azji płd.-wsch. i na Wyspach Karaibskich. W przeciwieństwie do Indii, we wsch. Afryce poleca się to drzewo ze wzg. na wysoką wartość odżywczą jego liści na niedożywienie i błędne odżywianie, ale też jako naturalny środek leczniczy w różnorodnych schorzeniach. Liście działają przeciwzapalnie. W Indiach konsumuje się sok z liści jako napój bogaty w witaminy. Nasza energia wzrasta, nasze ciało wzmacnia się, nasz system odpornościowy polepsza się a wielu chorobom można zapobiec i leczyć. Rozpuszczalna w wodzie guma z kory stosowana jest jako dezynfekująca impregnacja przy ranach.
Nauka udowodniła bogactwo składników odżywczych, które zawarte są w niepozornych liściach moringi. Mają dużą zawartość protein, są bogate w wit.A i C i potas, magnez, wapń, żelazo i sód. Udowodniono 18 z 20 aminokwasów, z czego 11 jest dla człowieka istotnych. Przykład: 100 gr liści moringi zawiera 6,780 mg wit. A ( marchew: 1, 890 mg), wit. C 220 mg (pomarańcza: 30 mg), potas 440 mg ( mleko: 120 mg), potas 259 mg ( banan: 88 mg), białka 6,7g (mleko : 3,2 g). Ponadto wit. D, kwas foliowy, wapń i żelazo. Te cenne składniki skłoniły niektóre państwa afrykańskie do propagowania drzewa chrzanowego jako substytutu mięsa. Liście moringi zaopatrują ciężarne kobiety w konieczne substancje odżywcze ważne dla zdrowia dziecka.
Matki karmiące doceniają działanie liści moringi, gdyż polepszają one jakość mleka i zwiększają jego ilość. Zawierają dodatkowo silne antyoksydanty, jak np. chlorofil, kwasy tłuszczowe omega 3 i aminokwasy i ponad 90 treściwych substancji odżywczych. Moringa nie daje skutków ubocznych i zalecana jest współcześnie w organicznej jakości. Niewielka ilość sproszkowanych nasion jest w stanie oczyścić wiele litrów wody, ponieważ łączy zawieszone cząstki stałe i dlatego też może być stosowana do oczyszczania wody pitnej. Zawarte w korzeniu alkaloidy, spirochinina i benzyloamina działają bakteriobójczo, dlatego ich zastosowanie jako antybiotyku jest obecnie testowane.