Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

NEW Z FINLANDII generator dymu,wędzarnia NA ZIMNO!

10-02-2014, 10:35
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 300 zł     
Użytkownik liot_2008
numer aukcji: 3922652016
Miejscowość Warszawa
Wyświetleń: 150   
Koniec: 10-02-2014 10:10:00

Dodatkowe informacje:
Stan: Nowy
Waga (z opakowaniem): 1.50 [kg]
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Witam wszystkich na mojej aukcji, Przedmiotem aukcji jest nowy, fabrycznie zapakowany generator dymu renomowanej finskiej firmy Savusampo.To renomowane urzadzenie wykonane ze stali nierdzewnej i wysokiej jakosci grzalki pozwoli Panstwu cieszyc sie wspanialym smakiem wlasnych wyrobow(ryb i mies) wedzonych metoda na zimno. To co wyroznia ten produkt od innych to unikatowy system zasilania grzalki 30W napieciem 12V z zasilacza 3A(w komplecie) ,mozna rowniez urzadzenie podlaczyc bezposrednio z akumulatora.Najwieksza zaleta oferowanego generatora jest to, ze nie wymaga ciaglego nadzoru podczas dlugiego procesu wedzenia na zimno.Wystarczy zmieniac specjalnie przygotowany krazek drewniany co 2 godziny. Poprzez zasilanie 12V urzadzenie nie pobiera duzego pradu a zatem jest niezwykle ekonomiczne.Mozna go zabrac wszedzie i wedzic praktycznie w dowolnej komorze, od samodzielnie wykonanej skrzynki drewnianej,beczki metalowej a nawet starej lodowki, czy pudla kartonowego(biwak) do profesjonalnych komor wedzarniczych. W sklad oferowanego kompletu wchodzi: -urzadzenie z grzalka 30W -zasilacz 220/12V -kable zasilajace - gwarancja rozruchowa urzadzenia ( kazde urzadzenie zostalo przetestowane przez producenta przed zapakowaniem)

 

 

 

Ponizej kilka waznych informacji,rad i sprawdzonych przepisow oraz wlasne doswiadczenia z uzywania tego generatora.Wszystko to aby Panstwa pierwsze wyroby byly od razu tak wspaniale, jak te ktore wedzimy u nas w domu.

 

1.Kilka waznych zasad dotyczacych montazu i bezpieczenstwa -podlacz generator kablem do zasilacza.Zacisnij zaciski.(polaryzacja nie ma znaczenia) dopiero wtedy podlaczaj zasilacz do sieci. Oslon zasilacz przed warunkami atmosferycznymi. -generator postaw w dolnej czesci swojej komory wedzarniczej.Jesli komora bedzie wykonana z materialu palnego to koniecznie postaw ja na blaszanej podstawie -generator umiesc tak aby tluszcz, czy zalewa nie kapaly bezposrednio na grzalke !! -w komorze musza byc otwory wentylacyjne, tak aby dym,wilgoc i temp mogly byc odprowadzane (patrz porady na temat wykonania wlasnej komory) -nie zawieszaj ryb bezposrednio nad generatorem dymu(min dystans 30cm),poniewaz wytwarza on cieplo,ktore moze zmiekczyc rybe.Przy wedzeniu na zimno temperatura powinna byc zawsze ponizej 30st C 

 

2.Porady, jak przygotowac wlasna komore wedzarnicza Mozesz latwo,tanio, domowym sposobem, samemu przygotowac komore wedzarnicza.W tym celu wykonaj skrzynie o wielkosci 40x50x90 z listew boazeryjnych sosnowych lub innych (potrzebne bedzie ok 3m2),szkielet z kantowki 3x3cm,wykonaj jedna para drzwiczek frontowych i male drzwiczki rewizyjne w dolnej czesci,ktore beda sluzyc wylacznie wymianie krazkow drewnianych,3 relingi z kija od szczotki dlugosci 50cm w gornej czesci komory wytnij otwor wentylacyjny 20x20cm,nie zapomnij o podlozeniu pod generator cienkiej blachy ze wzgledow bezpieczenstwa. W finlandii wedzarnie urzadza sie nawet w starej lodowce.Latem mozna ja wlaczyc nastawiajac minimalne chlodzenie,tak aby temperatura wewnatrz nigdy nie przekraczala 30st C.Konieczne bedzie w tym celu zdjecie wszystkich uszczelek z drzwi. Na kampingu,czy biwaku mozesz wedzic ryby nawet w tekturowym pudelku,podlaczajac generator bezposrednio pod akumulator samochodowy Beczka o poj 100-200l tez jest jak najbardziej do zastosowania,wykonaj maly otwor rewizyjny przy dnie tak abys mogl latwo wymienic krazek Na rynku jest wiele dostepnych gotowych komor wedzarniczych. Niezaleznie, ktory ze sposobow wybierzesz pamietaj, aby nowo przygotowana komore i nowa grzalke „przepalic”.W tym celu zuzyj jeden krazek wewnatrz komory,tak aby nadac obu elementom prawidlowy aromat wedzenia. Krazki z sezonowanego dewna olchowego(polecane) powinny byc srednicy nie wiekszej niz 6 cm i grubosci 1-2 cm.(tak aby swobodnie lezaly na grzalce)Bardzo wazne, aby drewno nie mialo sladow plesni i nie bylo zbyt swieze(zbyt duza wilgoc)Wszystko to bedzie mialo wplyw na smak koncowy.Na srodku krazka mozesz wywiercic otwor 5mm, tak aby dym latwiej sie rozchodzil.Koniecznie pod kazdy krazek trzeba polozyc 4-5 kawalkow wiorkow lub scinek olchowych, ktore zajma sie jako pierwsze.Tak uzyskasz najlepszy efekt palenia.Krazki ewentualnie moga byc z innego drewna lisciastego takich jak jablon czy grusza ale sa one twardsze od olchy i pala sie bardzo powoli.

 

 

3.Technologia wedzenia oparta na wlasnych doswiadczeniach oraz gotowe przepisy na wedzenie ryb i mies - Ryby. Najlepiej smakuja wedzone na zimno lososie,gdyz jest to ryba tlusta. Swiezego lososia w calosci(ok 3kg) przetnij na pol wzdluz kregoslupa.Oddziel tylko kregoslup, nie filetuj, gdyz tak latwiej bedzie sie wedzilo i ryba nie bedzie sie rozpadala. Tak przygotowana rybe powinno sie zamrozic(celem pasteryzacji)Po rozmrozeniu.Wyloz blache folia aluminiowa.Wysyp na powierzchnie sol morska grubo-zmielona,poloz rybe skora w dol.Posyp wierzch ryby obficie sola.Ogon mozna osolic troche mniej poniewaz jest cienszy.Tak trzymaj ok 12h,po tym czasie oplucz rybe woda i osusz w papierowym reczniku. Idealne wedzenie ryb na zimno trwa 3 dni po 10-12h.Wtedy osiagniesz wspanialy kolor i smak.Na noc schowaj rybe zawinieta w papier pergaminowy do lodowki..Jesli twoja komora to sprawna lodowka, to tylko ja podlacz.(Latem kiedy temp sa wyzsze powinna chlodzic podczas calego procesu)Platy ryby powies za ogon delikatnie nacinajac w poprzek i nawlecz sznurek,ktory zawiesisz na relingach.Po zakonczeniu wedzenia gotowy produkt przechowuj w lodowce.Nizsza temperatura wzmaga aromat wedzenia. Schladzanie wzmaga aromat wedzenia - Miesa Wedzenia miesa na zimno to proces ktory zajmuje 5 dni po 10-12h,temp nie wyzsza niz 50st C Uzyj schabu,szynki,surowego boczku.Przygotuj zalewe wg ponizszego przepisu: -2.5l wody -15-20dkg soli kamiennej do przetworow(niejodowanej) -15 ziarenek ziela angielskiego -15 ziarenek pieprzu czarnego - 5 lisci laurowych - 5 zabkow czosnku - 1 lyzka stolowa cukru -1 plaska lyzeczka saletry spozywczej,ktora wejdzie w reakcje z cukrem(jesli zamiast saletry uzyjesz soli peklujacej to wtedy 10dkg zwyklej soli + 5 dkg soli peklujacej) Tak przygotowana zalewe zagotuj a nastepnie ustudz.Mieso nalezy moczyc w zalewie 5 dni minimum,wstawiajac do lodowki.W przypadku duzych sztuk miesa przed jego umieszczeniem w zalewie mozna wstrzykiwac zalewe przy uzyciu strzykawki z gruba igla bezposrednio do wewnatrz miesa co ok 5cm,to pozwoli rozpoczac etap peklowania rowniez od srodka.Po wyjeciu z roztworu,mieso musi przez noc suszyc sie w garazu i dopiero nastepnego dnia rozpoczac 5 dniowe wedzenie.Na noc podczas przerwy w wedzeniu wieszac w garazu na kiju celem obeschniecia. Jesli ktos chce, to uwedzone mieso na zimno mozna spazyc uzykujac wysmienity efekt parzonej szynki.W tym celu nalezy zawinac uwedzone mieso w folie aluminiowa i wlozyc do goracej(ale NIE GOTUJACEJ) wody z dodatkiem ziela angielskiego.Parzyc odpowiednio 1 kg miesa przez 1godzine,2kg przez 2 godz itd.

 

Troche pracy, ale na pewno bedzie warto! Smacznego i milej zabawy

 

kontakt: 666 [zasłonięte] 900 Lidia