Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Nowość PIEC CHLEBOWY

23-03-2012, 1:06
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Cena kup teraz: 1 353 zł     
Użytkownik studio_fa
numer aukcji: 2194821966
Miejscowość ZABRZE
Wyświetleń: 193   
Koniec: 23-03-2012 09:58:01

Dodatkowe informacje:
Stan: Nowy
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Przedstawiam nowość na allegro – ogrodowy, ceramiczny (?) piec chlebowy opalany drewnem. Piec służy do obróbki termicznej metodą akumulacyjną . W ten sposób kiedyś na Polskiej Wsi wypiekało się chleb lub wielkogabarytowe mięsa. Proces wypieku opiera się na wywołaniu „szoku termicznego” powodującego tworzenie się „skórki”, a następnie pieczenie w coraz niższej temperaturze. Woda znajdująca się w środku zostaje zatrzymana, powodując soczystość mięsa i małą utratę wagi. Piec wykonany został z 3 warstw technologicznych. 1 warstwa – robocza to ręcznie wykonana ze specjalnie spreparowanej gliny, czasza opisana na kuli o śr 60 cm. Kształt kuli posiadającej środek poniżej podstawy pieca powoduje równomierny napór termiczny na pieczeń, którą dzięki temu nie trzeba obracać podczas pieczenia. Materiał użyty do wykonania czaszy posiada europejski znak bezpieczeństwa i wytrzymuje temperaturę do 1100 st.C. Oprócz tego charakteryzuje się dużą twardością, oraz odpornością na starzenie i ścieranie. Podobny, większy piec przeszedł próbę podczas 2 letniej pracy w samochodzie do produkcji pizzy, gdzie rozpalany był prawie codziennie nie wykazując żadnych oznak zużycia. 2 warstwa – izolacyjna to wykonana ze specjalnej wełny mineralnej osłona termiczna o grubości 5 cm zapewniająca utrzymanie ciepła wewnątrz czaszy roboczej. 3 warstwa – dekoracyjna wykonana z imitacji „zaciąganej” gliny, łatwej w naprawie i odpornej na działanie warunków atmosferycznych. Oczywiście warstwę zewnętrzną można zmieniać lub obudować w sposób dowolny. Otwór wsadowy jest zamykany metalową klapą ,która ma kształt półkola o śr 40cm . Wylot spalin został tak zaprojektowany aby jak najdłużej pozostawały w środku. Obróbkę termiczną można przeprowadzić na 3 sposoby .Pierwszy to pieczenie sposobem akumulacyjnym. Piec rozpala się za pomocą drewna przez ok pół godziny aż do wypalenia wnętrza z sadzy tzn że temperatura osiągnęła.230-250 st.C. Popiół usuwa się, a wnętrze myje np. mokrym mopem. . Dodatkowo można podczas pieczenia prowadzić proces wędzenia wrzucając do środka wiórki wiśni lub olchy. . Drugim sposobem jest pieczenie przy stale palącym się drewnie..Piec przystosowany jest do ciągłego wypieku pizzy. . Tak piecze się pizzę we Włoszech . Trzeci sposób to wędzenie. Wytwarza się w środku dym z paleniska tlącego się przy zamkniętej pokrywie i niskiej temperaturze. Jest to proces długotrwały, ale dostarczający wiele przyjemnych doznań chociażby natury zapachowej. Mięso jest wtedy trwałe a jego smak można kształtować wg własnych upodobań. Piec waży ok 80 kg i jest gotowy do natychmiastowego użycia. Wymiary pieca to: średnica wewnętrzna 60 cm. ,. średnica zewnętrzna 75 -80 cm, wysokość z czopuchem 60 cm.Wystawiam fakturę. Udzielam gwarancji na trwałość czaszy roboczej. Oferowany piec może różnić się kształtem 3 warstwy od tego na zdjęciu. Wzór jest zastrzeżony w Urzędzie Patentowym RP..Na innych moich aukcjach pojawiają się piece o odmiennych wymiarach. Pytania proszę na tel 601[zasłonięte]518. Termin wysyłki do 10 dni.