Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Odtruwanie organizmu - jak zapobiegać zatruciom..

28-02-2012, 19:33
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 23.30 zł     
Użytkownik arik_ksiegarnia
numer aukcji: 2029713012
Miejscowość SANOK
Wyświetleń: 8   
Koniec: 30-01-2012 09:45:13

Dodatkowe informacje:
Stan: Nowy
Okładka: miękka
Rok wydania (xxxx): 1997
Język: polski
Forma: poradnik
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Email: [zasłonięte]@arik.pl
               [zasłonięte]@vp.pl
kom: 0510 [zasłonięte] 753










Stron: 160
Format: B5
Rok wydania: 1997
Oprawa: miękka

Odtruwanie organizmu - jak zapobiegać zatruciom toksynami

Karen Vago

Odtruwanie organizmu - Jak zapobiegać zatruciom toksynami to nie podręcznik akademicki, ale żywo, przystępnie napisany przewodnik po świecie trucizn, niezbędny wręcz pod ręką każdej matki troszczącej się o zdrowie rodziny, w biblioteczkach wszystkich, którzy pragną świadomie, zdrowo żywić i siebie, i swoich bliskich!
Czy wiesz, że w ciągu roku przyjmujesz wraz z pożywieniem około 2 kilogramów chemikaliów?! Jak ustrzec się przed zatruciem najbardziej toksycznymi substancjami? Czy istnieją środki uszlachetniające żywność nie wpływające destrukcyjnie na organizm człowieka? Wielu z nas w zasadzie nie zastanawia się nad tym, co, gdzie i jak je, a to jeden z najgorszych błędów, jakie można popełnić. Żyjemy niestety w erze syntetycznych trucizn, które w niezauważalny sposób, powoli niszczą nasze zdrowie! Trzeba z tym walczyć. Jedynie pełna świadomość szkodliwości wielu substancji może pomóc nam zachować dobrą formę i niezłe samopoczucie do późnej starości. Dzięki tej niewielkiej książce Karen Vago poznasz najczęściej dodawane do żywności konserwanty i barwniki, dowiesz się, dlaczego pestycydy czy azotany powinno się wyeliminować z upraw rolniczych, nauczysz się, jak „usunąć" z organizmu metale ciężkie itd.

SPIS TREŚCI

1. Wolne rodniki

2. Metale toksyczne.

3. Ołów.

Gdzie w środowisku znajduje się ołów?
Jak ołów wpływa na organizm?
Ołów w organizmie
Jak organizm radzi sobie z ołowiem?

4. Rtęć.
Metylortęć w środowisku
Jak organizm radzi sobie z rtęcią?.
Jak metylortęć wpływa na organizm?
Stwardnienie rozsiane a rtęć.
Zagrożenie wywołane plombami amalgamatowymi.
Aktywne wspomaganie organizmu odpowiednimi składnikami
mineralnymi.
Przeciwutleniacze usuwają szkody wyrządzone przez wolne
rodniki.
Inne substancje ochronne
Jak zapobiegać zatruciom rtęcią?.

5. Kadm.
Skąd bierze się kadm w środowisku?
Kadm w organizmie
Jak kadm działa na organizm?

6. Aluminium.
Aluminium w organizmie
Choroba Alzheimera.
Choroba Parkinsona.

7. Miedź.
Miedź w organizmie

8. Fluor.
Fluor w organizmie

9. Substancje obce w żywności

10. Substancje dodawane celowo do żywności.
Czy substancje uszlachetniające dodawane do żywności są
bezpieczne?.
Klasyfikacja substancji obcych uszlachetniających dodawanych do żywności

11. Barwniki


12. Środki konserwujące


13. Przedwutleniacze.


14. Substancje stabilizujące i emulgujące

15. Substancje poprawiające smak i zapach
Czy substancje celowo dodawane do żywności są koniecz¬nością? .

16. Napromieniowanie żywności.
W których krajach napromieniowuje się żywność?
Jakie procesy zachodzą w napromieniowanej żywności?. . . .
Jak rozpoznać produkty napromieniowane?
„Tropienie" napromieniowanej żywności.
Dlaczego napromieniowuje się pożywienie?
Czy napromieniowanie wpływa na jakość żywności?.
Dlaczego uważa się, że napromieniowanie żywności jest bez¬pieczne?
Chemiczne zmiany zachodzące w napromieniowanej żywności. Czy zmniejsza się wartość odżywcza napromieniowanych środ¬ków spożywczych?
Napromieniowanie a inne formy zubożania wartości odżywczej
pożywienia.
Czy napromieniowanie żywności zapobiega zatruciom pokar¬mowym? .
Botulizm.
Rekontaminacja po napromieniowaniu.
Mutacje
Enterotoksyny
Allatoksyny
Salmonella.
Higiena
Czy napromieniowanie żywności ma przyszłość?

17. Pestycydy.
Pestycydy w środkach spożywczych i w organizmie.
Gdy pestycydy nie docierają do miejsca przeznaczenia
Symptomy alergiczne po narażeniu na pestycydy
Czy pestycydy wywołują raka?
Czy pestycydy mogą prowadzić do wynaturzeń?
Inne problemy zdrowotne wynikające ze stosowania pestycydów.
Trzeci świat się zatruwa.
Rozwiązania przyszłościowe.

18. Żywność ekologiczna - to jest to
Jak postępować ze sztucznie nawożoną żywnością?.
Jak organizm może pozbyć się pestycydów?

19. Kilka praktycznych rad.

20. Azotany
Jak powstają azotany?.
Azotany w warzywach.
Azotany w mięsie.
Azotany w mleku.
Czy azotany są niebezpieczne?
Jak zredukować ilość azotanów w środowisku?.
Jak zredukować ilość azotanów w pożywieniu?.

21. Promieniotwórczość

Promieniowanie i radioaktywność - o czym właściwie mowa?.
Radioaktywność.
Naturalne promieniowanie ziemskie
Uszkodzenia spowodowane napromieniowaniem
Jak ochronić się przed promieniowaniem?
Eliminacja pierwiastków radioaktywnych

22. Dzieci a zanieczyszczenie środowiska
Czy miedź, metale ciężkie i pestycydy mają wpływ na płód?. . .

23. Nadpobudliwość.
Nadpobudliwość a metale ciężkie i miedź.
Odżywianie dzieci nadpobudliwych

24. Skutki intensywnej gospodarki rolnej to „bomba" dla dzieci. . .

25. Woda.
Jak poprawić jakość wody?.

26. „Złodzieje" składników odżywczych
Składniki odżywcze eliminujące zanieczyszczenia organizmu:
witaminy o działaniu przeciwutleniającym
Składniki mineralne zapobiegające zatruciom.
Wnioski.
Wykaz - ważniejsze substancje obce celowo dodawane do żywności. .
Indeks rzeczowy.