Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Patison OKRA - idealny do marynat

18-01-2012, 3:23
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Cena kup teraz: 1.80 zł     
Użytkownik frezja36
numer aukcji: 2045900201
Miejscowość Internet
Wyświetleń: 22   
Koniec: 18-01-2012 21:27:50
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

                                                                                Przedmiotem aukcji jest zestaw 8 nasion patisona Okra

Roślina o krzaczastym pokroju, idealna do mniejszych ogrodów. Charakteryzuje się wysokim plonem małych owoców (średnica ok. 3 cm), które nadają się do kwaszenia i konserwowania. Młode rośliny są barwy jasnozielonej o silnym połysku. Cenne warzywo dietetyczne. Rośliny nie wymagają ochrony chemicznej, owoce nie kumulują metali ciężkich. Owoce można zbierać młodziutkie, które są najdelikatniejsze, lub większe, które świetnie nadają się do duszenia z innymi warzywami. Młode owoce konserwowane w occie są poszukiwanym przysmakiem.


Siew: IV-V
Sadzenie: V
Zbiór: VII-X
Rozstaw: 80-100x80 cm

Zapraszam na inne moje aukcje z nasionami.
Kupując u mnie tylko raz płacisz za przesyłkę.
Nasiona pochodzą ze sprawdzonych, zagranicznych farm nasiennych.


Marynowane patisony


Składniki:


· 2 kg małych patisonów
· 15 kulek ziela angielskiego
· 2 cebule
· 10 ząbków czosnku
· 10 liści laurowych
· 20 kulek pieprzu ziarnistego
· 1 marchew
· koper, kwiatostan
· 4 łyżeczki ziaren gorczycy
· 1 papryczka chilli

· ZALEWA:
· 1,5 litra wody
· 350 ml octu
· 8 łyżek cukru
· 6 łyżek soli
 

Przygotowanie:
Patisony umyć. Do czystych słoików wkładać po 2 listki laurowe, ok. 4-5 ziaren ziela angielskiego, kawałek cebuli, paski marchwi, kawałek chilli, ok. 1 łyżeczki gorczycy, ok. 5 ziaren pieprzu i po 2 ząbki czosnku przekrojonych oraz mały kawałek kopru. Zagotować wszystkie składniki zalewy i gorącą zalać słoiki. Zakręcić, pasteryzować ok. 15 minut.