pojemność 3x1/1 GN
ciśnienie 0,7-1,0 bar
regulacja czasu pracy do 60 min lub ciagła
temperatura 124,7 st.C
Piec ciśnieniowy jest automatycznie pracującym urządzeniem szybko gotującym, służącym gotowaniu ziemniaków, wszelkiego rodzaju warzyw, ryżu, ryb, klopsów mięsnych, drobiu itd. Równie wydajny jest w przypadku odmrażania i podgrzewania głęboko mrożonych produktów żywnościowych, zarówno mrożonych surowców jak i gotowych potraw, w pojedynczych lub zbiorowych pojemnikach. Parowanie ciśnieniowe skraca czas przygotowania potraw w porównaniu z tradycyjnymi urządzeniami (kotły warzelne, piekarniki) o 40 - 60%. Szybkowar ciśnieniowy jest przeznaczony szczególnie dla średnich kuchni w gastronomii i hotelarstwie. Ze względu na swą wielostronność i krótkie czasy gotowania jest wyjątkowo przydatny także w kuchniach zakładowych, szpitalnych, domach opieki, instytucjach jego zalety są nieocenione, szczególnie w dobie rosnącego zastosowania mrożonych warzyw. Dodatkowo odgrywa dużą rolę w przypadku przygotowania potraw dietetycznych, gotowaniu z zachowaniem wartości odżywczych, uzyskiwaniu jednakowych (powtarzalnych) wyników gotowania i bardziej elastycznym dopasowaniu do systemów wydawczych.
Przykładowo, utrata zawartości witaminy C podczas gotowania ziemniaków w procesie ciśnieniowym wynosi tylko ca. 20 %, podczas gdy w gotowaniu konwencjonalnym wynosi ona około 40%. Podobnie jest także z zawartością witaminy C we wszystkich rodzajach warzyw.