Podpiwek Łódzki 100g


Wystarcza na 5 - 10 L wspaniałego i orzeźwiającego podpiwku.


Sposób przyrządzenia:
1. Zawartość opakowania wsyp do 5 - 10 L wody, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 10 min na małym ogniu. 2. Następnie filtruj przez gazę lub płótno.
3. Dodaj cukier: 250g/5L- 500 g/10L i dokładnie wymieszaj.
4. Płyn wystudź.
5. Dodaj zawartość załączonej do opakowania saszetki drożdży piekarniczych BROWIN. Pozostaw na 10-15 minut w celu uwodnienia drożdży, a następnie wymieszaj.
6. Płyn przelej do butelek plastikowych (dostępne na naszej aukcji: TUTAJ!)do 2/3 ich wysokości, po czym każdą zgnieć w taki sposób, aby płyn wypełnił ją po szyjkę (drożdże pracując rozszerzą butelki) i zakręcić nakrętką.
7. Fermentację prowadź w temperaturze pokojowej przez 2 - 3 dni, następnie podpiwek przenieś w chłodniejsze miejsce.*
8. Gotowy podpiwek można przechowywać w lodówce ok. 1 tygodnia.
*W czasie fermentacji obserwować stopień nagazowania w butelce - jeżeli jest zbyt duży (butelka nie daje się nagnieść), delikatnie ją odgazować.
Najlepiej smakuje schłodzony!


UWAGA! Do opakowania dołączono saszetkę drożdży piekarniczych BROWIN.

 

Do podpiwku polecamy BUTELKI PET 0,9l. 

 

 

Dane techniczne

 

    Stan Nowy
    Wydajność 5 - 10l orzeźwiającego podpiwku
    Waga 100g
    Wymiary 8 x 4 x 13 cm
    SKU 406500

     

    Zdjęcia produktu!

     

     

     

     

    Zapraszamy do zakupów