Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Rzodkiewka strączkowa RAT-TAILED pikantna fasolka

29-05-2012, 4:59
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 2.49 zł     
Użytkownik frezja36
numer aukcji: 2349733311
Miejscowość Internet
Wyświetleń: 13   
Koniec: 20-05-2012 20:58:58
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Przedmiotem aukcji jest piętnaście nasion rzodkiewki strączkowej Rat-Tailed

Ta nietypowa, wyjątkowo ciekawa rzodkiewka strączkowa została przywieziona do Anglii z Azji w 1815 roku. W 1860 r była bardzo popularnym warzywem w ogrodach Europy, Północnej Ameryki, a nawet Australii. Na razie jest mniej znana niż rzodkiewka o jadalnym, zgrubiałym korzeniu, ale wraca do łask ze względu na swoje zalety smakowe i zdrowotne. Zachwala się jej ostry, pikantny smak. Roślina nie tworzy zgrubień, jedynie długie na 5-12 cm. strąki, które w fazie młodocianej (przed dojrzewaniem nasion) są jadalne. Stare strączki są twarde i mogą być gorzkawe. Doskonała do kanapek, sałatek i pogryzania. Pyszna w curry, smażona na patelni z przyprawami, przysmakiem jest zamarynowana lub kiszona jak ogórki. Na jednej rośliny może być 40-50 strączków. Bardzo ceniona w ogrodzie również dzięki temu, że może rosnąć cały sezon, bez względu na upały. Zwykła rzodkiewka potrzebuje niskich temperatur, rzodkiewka strączkowa zaś toleruje każdą pogodę, nawet upały.
W Polsce jeszcze bardzo mało znana, ale jest ceniona i serwowana przez kucharzy w najlepszych hotelowych restauracjach w Warszawie i Krakowie.
Podkreśla się jej zastosowanie w leczeniu pasożytów jelitowych. Liście, nasiona i stare korzenie są stosowane w leczeniu astmy i innych dolegliwości układu oddechowego. Roślina zawiera substancje antybakteryjne i ma działanie antyrakowe. Posiana wśród innych roślin w ogrodzie odstrasza szkodniki żerujące na pomidorach i ogórkach oraz marchwi.
Okres wegetacji 40-50 dni

Zaskocz swoich gości i podaj rzodkiewkę strączkową!

Marynowane strączki rzodkiewki Rat-Tailed

Składniki:
· 50 strączków rzodkiewki Rat-Tailed
· 1/4 szklanki oleju
· 1/3 szklanki octu
· 1/2 szklanki wody
· 3 łyżki miodu
· 1 łyżka cukru
· 1 ząbek czosnku
· 1 łyżeczka jasnej gorczycy
· 1/2 łyżeczki soli
· 1/4 łyżeczki białego pieprzu


Przygotowanie:
Strączki umyć i odciąć twarde ogonki. Olej, wodę, ocet, miód, czosnek, gorczycę, sól oraz pieprz zagotować. Rzodkiewki ułożyć w słoikach i zalać gorącą zalewą. Zakręcić słoiki i pasteryzować 20 minut. Odstawić w chłodne miejsce. Nadają się do jedzenia już po 2 tygodniach.

 

Zapraszam na inne moje aukcje z nasionami.
Masz pytania związane z uprawą - pytaj, chętnie odpowiem.

Kupując u mnie tylko raz płacisz za przesyłkę.