Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Suszarka do grzybow, owocow i warzyw BiowinSE1 HIT

21-01-2012, 22:18
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 113.90 zł     
Użytkownik hurtownia_cedrus
numer aukcji: 2042971047
Miejscowość Sulechów
Wyświetleń: 8   
Koniec: 19-01-2012 07:45:45

Dodatkowe informacje:
Stan: Nowy
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Suszenie produktów spożywczych jest doskonałą metodą konserwacji przy zachowaniu ich naturalnych walorów. Ciepłe powietrze o ustalonej temperaturze swobodnie cyrkuluje wewnątrz urządzenia pomiędzy spiralą grzejną, a poszczególnymi warstwami ułożonych na sitach produktów. Dzięki tej metodzie warzywa, owoce, czy grzyby tracą minimum witamin i substancji odżywczych. Suszarka pozwala przez cały rok przygotowywać zdrową żywność bez użycia szkodliwych substancji chemicznych. W niniejszym urządzeniu można również suszyć kwiaty, rośliny lecznicze oraz przygotowywać płatki zbożowe.

Budowa Suszarki


1. Zabudowana spirala grzejna.

2. Komplet 5 sit

3. Pokrywa z regulowanymi otworami wentylacyjnymi

4. Przewód zasilający z wtyczką i włącznikiem


Użytkowanie

Przed przystąpieniem do suszenia należy umyć produkty, następnie wytrzeć do sucha. UWAGA: Nie kłaść sit z produktami nad spirala grzejną, jeśli znajduje się w nich woda. Podzielić produkty na mniejsze części lub plasterki w taki sposób, aby móc ułożyć je swobodnie na sitach. Czas suszenia produktów zależy od grubości kawałków. Jeśli produkty na niektórych warstwach są mniej wysuszone można zamienić sita kolejnością, w ten sposób, aby sita z mniej wysuszonymi produktami znalazły się na dole bliżej spirali grzejnej. Niektóre owoce posiadają naturalną warstwę ochronną, które spowalnia proces suszenia. W takim przypadku, aby skrócić czas suszenia zaleca się wrzucić produkty do gorącej wody i zagotować przez 1-2 minuty, następnie zanurzyć w zimnej wodzie, odcedzić i dokładnie osuszyć.
Napełnione produktami sita ustawić nad spiralą grzejną i przykryć pokrywą.

Ustawić otwory wentylacyjne w pokrywie w zależności od pożądanego stopnia przewietrzania.

Włączyć suszarkę, urządzenie pracuje z mocą 125W.
Po wysuszeniu produktów wyłączyć suszarkę i odczekać aż produkty ostygną, następnie przełożyć do pojemnika, w którym będą przechowywane. Podgrzane powietrze przechodząc przez sita powoduje odparowanie wody z suszonych produktów. Czas suszenia zależny jest od zawartości wody w produktach i ich rozdrobnienia, np. jabłka proponujemy suszyć w plastrach nie grubszych niż 5mm. W trakcie suszenia zalecamy, co pewien czas zamieniać sita miejscami dla uzyskania równomiernego suszenia produktów. Suszenie produktów wodnistych, takich jak: śliwki, winogrona, czy mokre grzyby wymaga znacznie dłuższego czasu.

WSKAZÓWKI NA TEMAT SUSZENIA WARZYW

Nazwa / Przygotowanie / Stan po wysuszeniu / Czas
-Bakłażan obrać i pokroić w plasterki o grubości 6-12mm kruchy 6-18 h

-Brokuły podzielić na cząstki, zaparzyć przez 3-5min kruchy 6-20 h

-Brukselka przekroić na pół chrupki 8-30 h

-Burak odciąć korzeń i liście, obgotować, wystudzić, pokroić w plasterki chrupki 8-26 h

-Cebula pokroić w krążki chrupki 8-14 h

-Czosnek obrać, pokroić w okrągłe plasterki chrupki 6-16 h

-Fasola szparagowa pokroić i zagotować, aż stanie się szklista kruchy 8-26 h

-Grzyby pokroić w kawałki, małe suszyć w całości twarde / chrupkie 3-10 h

-Kabaczek pokroić na plasterki o grubości 6mm kruchy 6-18 h

-Kalafior podzielić na cząstki i zagotować aż zmięknie twardy 6-16 h

-Kapusta pokroić w paski o grubości 3mm, usunąć trzon twardy 6-14 h

-Karczoch pokroić w paski o grubości 3-4mm kruchy 5-13 h

-Marchew zagotować aż zmięknie, poszatkować lub pokroić w plasterki chrupki 8-14 h

-Ogórek obrać i pokroić w plasterki o grubości 12mm twardy 6-18 h

-Ostra papryka (chili) nie wymaga krojenia twardy 8-14 h

-Pieczarki pokroić w plasterki, małe suszyć w całości twarde 6-14 h

-Pietruszka korzeń obrać i pokroić w plasterki, natkę ułożyć na sicie chrupki / kruchy 2-10 h

-Pomidor obrać, pokroić na kawałki lub okrągłe plasterki twardy 8-24 h

-Rabarbar obrać, pokroić w plasterki o grubości 3mm pozbawiony wilgotności 8-38 h

-Seler pokroić w plasterki o grubości 6mm chrupki 6-14 h

-Słodka papryka usunąć nasiona, pokroić w paski o grubości 6mm chrupki 4-14 h

-Szczypiorek poszarpać na kawałki chrupki 6-10 h

-Szpinak zagotować aŜ straci kolor chrupki 6-16 h

-Ziemniak pokroić na plasterki, zagotować przez 8-10min chrupki 8-30 h


WSKAZÓWKI NA TEMAT SUSZENIA OWOCÓW


-Ananas świeży obrać i pokroić w plasterki lub w kostkę twardy 6-36 h

-Ananas z puszki odlać sok i osuszyć miękki 6-36 h

-Banany obrać, pokroić w krążki o grubości 3-4mm chrupki 8-38 h

-Brzoskwinia kiedy owoc jest częściowo wysuszony przekroić i wyjąć pestkę miękki 10-34 h

-Daktyle wyjąć pestkę twardy 6-26 h

-Figi pokroić w plasterki lub przekroić na pół twardy 6-26 h

-Jabłka obrać, wydrążyć gniazdo nasienne i pokroić w krążki lub plasterki miękki 8-30 h

-Morele wyjąć pestkę i pokroić w plasterki miękki 13-28 h

-Skórka pomarańczowa pokroić w długie paski kruchy 8-16 h

-Winogrona nie wymagają krojenia miękki 8-38 h

-Wiśnie nie wymagają krojenia,
kiedy owoc jest częściowo suchy usunąć pestkę twardy 8-36 h

-żurawina nie wymaga krojenia miękki 6-26 h