Opis produktu
Wydawnictwo: Polskie Wydawnictwo Rolnicze
ISBN: [zasłonięte]978-83078-80-7
Rok wydania: 2013, Wydanie: 1, Format: 210 x 295 mm , Liczba stron: 98, Oprawa: Miękka, Nr. katalogowy: 1536
W ostatnich latach najprężniej w sektorze produkcji świń rozwija się tucz. Wielu rolników rezygnuje z trudnego i czasochłonnego chowu loch na rzecz produkcji tuczników. By wykorzystać potencjał świń nowoczesnych linii genetycznych, zarówno krajowych, jak i zagranicznych, konieczne jest stworzenie im optymalnych warunków do wzrostu.
Nowoczesne technologie bez wątpienia to umożliwiają. Wydajne systemy wentylacji oraz zautomatyzowane linie przygotowania i zadawania pasz zapewniają tucznikom właściwy mikroklimat i nieograniczony dostęp do pasz. W tak wyposażonych budynkach, w których dodatkowo właściciel profesjonalnie zarządza stadem i zapewnia mu opiekę weterynaryjną, tuczniki osiągają wyniki równe, a nawet przekraczające średnią europejską.
„Tuczarnię na medal" to praktyczny poradnik, który pomoże zaplanować budowę nowej lub modernizację starej chlewni. Znajdą Państwo tu informacje, z jakich materiałów najlepiej zbudować tuczarnię oraz jak ją wyposażyć, by spełniała warunki dobrostanu zwierząt i pozwalała osiągnąć najlepsze wyniki produkcyjne.
Nasi autorzy to praktycy, którzy stawiają sobie za cel usprawnienie tuczu świń. Wskazują na newralgiczne punkty na wszystkich etapach inwestycji: począwszy od starań o pozwolenia na inwestycję, przez budowę, a skończywszy na zasiedleniu obiektu.
Przegląd najnowszych technologii to nie wszystko. Dlatego w naszym ekstra dodatku prezentujemy przeprowadzone z sukcesem inwestycje. Właściciele już funkcjonujących tu-czarni dzielą się swoimi doświadczeniami i dokładnie opisują swoje obiekty. Każdy, kto planuje budowę lub modernizację swoich budynków w „Tuczarniach na medal" znajdzie inspirację i konkretne wskazówki.