Piekarnik parowy to urządzenie przeznaczone do gotowania na parze. Potrawy przyrządzane w piekarniku parowym nie tracą właściwości odżywczych oraz witamin, a przygotowywanie potraw możliwe jest przy znacznym ograniczeniu zużycia tłuszczu. Piekarnik z funkcją pary to urządzenie, które umożliwia zarówno gotowanie na parze jak i pieczenie jak w klasycznym piekarniku.
Para mokra to taka para, która zawiera cząsteczki wilgoci (wody) i jest skuteczna w gotowaniu na parze, które działa na podobnej zasadzie, jak gotowanie w garnku z wodą lub parowarze.
Zalety piekarnika parowego:
Piecze i równocześnie przyrządza na parze wyjątkowo smakowite potrawy, gwarantując doskonałe rezultaty za każdym razem.
Doskonale nadaje się również do tradycyjnego grillowania, pieczenia mięs i ciast.
Pozwala zachować nawet o 50% więcej witamin,
soli mineralnych oraz składników odżywczych.
Podczas podgrzewania potraw pozwala przywrócić ich naturalną wilgotność, smak i aromat.
Łączenie pieczenia i gotowania na parze idealnie nadaje się do przyrządzania całej gamy smacznych potraw, włącznie
z drobiem, dużymi kawałkami mięsa, słonymi wypiekami, zapiekankami i deserami. Przygotowane w ten sposób warzywa zachowują swój naturalny kolor i jędrność, a chleb z zewnątrz ma chrupiącą skórkę, a w środku jest miękki i pulchny.